tisdag 16 december 2014

Äppelpaj

Recept nummer fem och även det sista receptet efter höstens äppelbak. Ytterligare ett recept ur Roy Fares bok DELICIOUS, tittade ni förresten på Julbak med Dessertjuryn förra veckan? Jag satt tillbakalutad i soffan med en kopp glögg och tog in all ny inspiration, på torsdag blir det tårtor och desserter!

Äppelpajen svängde jag ihop en kväll efter jobbet då vi skulle få gäster till middag dagen därpå, följande morgonen (den korta stund med dagsljus) passade jag på att ta en bild av skapelsen. Kanterna blev något brända då jag gjorde dem i tunnaste lagret, men med en klick vaniljsås till spelade det mindre roll.

I Roys recept ska det vara calvados, jag hade ingen calvados hemma så jag bytte ut den mot whisky.

Äppelpaj:
Pajdeg:
60 g florsocker (1 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
120 g rumsvarmt smör
30 g äggula (2 st)

Äppelmos:
2 äpplen, gärna Gravensteiner
1 vaniljstång
30 g vatten (2 msk)
60 g strösocker (1 dl)
20 g calvados (2 msk)

Fyllning:
80 g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa
55 g ägg (1 st)
30 g äggula (2 st)
60 g vetemjöl (1 dl)
8 g vaniljsocker (1 msk)

Topping:
2 äpplen, gärna Gravensteiner
Malen kanel, att strö över
Strösocker att strö över

Tillbehör:
Vaniljsås


Pajdeg

Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingrarna till en jämn deg.Eller använd en matberedare. Plasta in degen och låt den vila i kylen i cirka 30 minuter.
Kavla ut degen till en 3 mm tjock rundel på en mjölad arbetsyta. Fodra en pajform med löstagbar kant (har du ingen med löstagbar kant använd en vanlig pajform) á 24 cm i diameter, låt degen gå upp över kanterna och skär därefter bort överflödig deg.

Äppelmos


Skala, kärna ur och tärna äpplena. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg därefter både frön och stången i en kastrull tillsammans med äppelbitar, vatten och socker. Låt koka i 5 minuter eller tills äppelbitarna blivit mosiga. Rör om då och då.
Ta upp vaniljstången och dra av kastrullen från plattan. Tillsätt calvados och låt svalna.

Fyllning

Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion. Lägg smöret i en bunke. Riv mandelmassa och blanda i omgångar ner den i smöret. Rör ner ägget och därefter äggulorna. Tillsätt mjöl och vaniljsocker, rör ihop till en jämn smet. Fördela smeten i formen.
Bred ut äppelmoset ovanpå smeten. Kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor. Lägg äppelskivorna ovanpå moset, strö över kanel och socker.

Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter. Låt pajen svalna helt och servera sedan tillsammans med vaniljsås.


Happy Baking!

Inga kommentarer: