söndag 27 oktober 2013

ChokladTårta smaksatt med espresso

Jag älskar Lomelinos tårtor, då jag också är en stor kaffeälskare har denna länge varit given och äntligen kom jag till skott. Bottnarna är busenkla och smakar ljuvligt, kommer utan tvekan att använda det receptet fler gånger. När sedan bottnarna sätts samman med frostingen kan man bara inte låta bli att njuta, vilken underbar tårta!


Chokladbotten:
75 g smör, smält
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
3, 3/4 dl strösocker
2 ägg (medelstora)
2 1/4 dl mjölk
2,5 dl starkt hett kaffe

Espressofrosting:
200 g mörk choklad
300 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker (ev. lite mer)
1,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver
4 msk espresso

Dekoration:
Strössel


Ugn 175 grader C

Bottnar:
Smörj och bröa två fromar á 15 centimeter i diameter.
Smält smöret, dra från plattan och låt svalna.
I en bunke, sikta mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter tills du har en slät smet.
Fördela smeten jämnt i formarna och grädda bottnarna 30-34 minuter.
Låt svalna cirka 15 minuter i formen innan du tar ut dem och låter svalna helt på galler.

Frosting:
Smält chokladen över vattenbad, ställ åt sidan och låt svalna.
Vispa upp smöret, tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen är jämn.
Blanda i den smälta chokladen och vaniljpulvret, tillsätt espresso lite i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig.



Bygga tårta

Dela bottnarna på mitten så att du får fyra bottna.
Lägg en liten klick frosting på ett tårtfat eller en tårtbricka, placera därefter första botten. Bred ett jämnt lager frosting och placera nästa botten ovanpå och upprepa tills alla fyra bottnar är på plats. TIPS! vänd den skurna sidan ner hela tiden, annars smular lätt botten när du frostar den.

När alla bottnar är på plats bred då ett tunt lager frosting över hela tårta, låt sedan stå i kylen 30 minuter (låt frostingen stå kvar ute i rumstemperatur). Bred resten av frosting i ett jämnt lager över hela tårtan och använd en sked (baksidan) eller spatel för att gör mönster.

Dekorera med strössel och låt stå svalt fram till servering.

Vi har firat min kärestas födelsedag i helgen och under gårdagen hade vi öppet hus. Utöver massor av god mat som T stod bör bjöd jag på denna tårta. Imorgon kommer mina kollegor att får dela på resterna av tårtan samt pops av chokladbollar. 


Detta får också bli månadens sötsak, en riktig kalastårta!

Inga kommentarer: