tisdag 21 maj 2013

Nybakta Frukost Frallor

Bara att säga det gör att det läskar sig lite i mungiporna. Frukost Frallor! Lägger man till nybakta kan man verkligen se det framför sig; rykande färska frallor. Det är roligt hur vi alla associerar till vissa ord. Jag är säkerligen inte ensam om att känna och få en liknande bild i huvudet när det gäller just Frukost Frallor.

Det är inge vidare väder ute idag, jag förgyller istället tisdagskvällen hemma genom att låta doften av nybakt sippra ut i trapphuset. Jag bakar tårtbottnar inför helgens kalas och nu står de och svalnar på köksbänken. Det doftar ljuvligt och jag hade gärna tagit min en bit till min nu släta kopp kaffe. Tyvärr går det inte att tjuva någon bit när det kommer till tårta. Jag får hålla mig till kalaset :)


Frallor (cirka 10 st):
25 g färsk jäst
3 dl kall mjölk
8 dl siktat dinkelmjöl
0,5 dl vetekli
2 tsk strösocker
2 tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg
Pensling och topping:
1 dl yoghurt
1 msk honung
0,5 dl vetekli


Kvällen innan:
Lös upp jästen i lite av mjölken.
Tillsätt mjöl, vetekli, socker, salt och smör, hacka samman till en smulig deg.
Vispa ägget lätt tillsammans med resten av mjölken.
Arbete ihop allt till en smidig deg.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i kylskåpet över natten.

Morgonen efter:

Ugn 250 grader C

Pappra en plåt och klicka ut lagom stora frallor
Pensla bullarna med yoghurten som du blandat med honung och toppa med vetekli.
Grädda frallorna mitt i ugnen 12-15 minuter eller tills de är klara. Knackar man lätt på undersidan ska de låta dovt och ihåligt, då vet man att de är klara. Låt svalna på galler.

Rör samman yoghurt och honung. Har man fruktyoghurt hemma kan man även använda det,
eller filmjölk som jag tror att det stod i receptet.
Denna bild är från morgonen efter, degen har fått jäsa över natten och plåten är papprad och redo.
Degen ska INTE knådas utan bara pytsas ut i ungefärligt lika stor bullar på plåten.
Pensla bullarna med yoghurt, detta var nog de moment som tog längst tid. Tänk däremot på att du snart
 står där med nybakta frukostfrallor och då känns allt mycket lättare :)
Alla är nu penslade med yoghurten och nu fattas bara en sak...
Den sista finishen, strö över vetekli!
Frallorna är nu färdiggräddade och redo att dukas upp på frukostbordet! Denna fralla är av den smuliga sorten, tvärt emot mitt
favoritbröd som är riktigt segt med en hård skorpa. Ändå finns det en charm med lätt och luftigt bröd med en tunn yta.

Inga kommentarer: