söndag 10 februari 2013

Små Chokladsemlor med Ganache och Polkagrädde

Fettisdagen närmar sig och i år ville jag testa något nytt.
Det fick bli en kombination av choklad och polka. Semlorna är små, ungefär hälften så stora som en normal semla. Receptet kommer från tidningen BAKA nr 1 2012.

Även om inte polka är en storfavorit hos mig tycker jag ändå att slutresultatet blev bättre än förväntat, helt klart mer än godkänt! Jag tänker däremot att det nog skulle vara ännu godare med en kaffegrädde, om man är kaffeälskare som jag det vill säga :)


Bulldeg:
(till 25 små semlor)
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 dl kakao
100 g smör, rumsvarmt
Cirka 7 dl vetemjöl

Chokladganache:
(till 8 små semlor)
1 dl mellangrädde
1 msk honung
125 g mörk choklad, 70%

Polkagrädde:
(till 8 små semlor)
2 dl vispgrädde
10 polkagriskarameller

Garnering:
Florsocker

Ugn 225 grader C

Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader och häll över den smulade jästen, rör till jästen löst sig helt.
Tillsätt socker, salt, kakao och arbeta in lite mjöl och smör i taget tills du har en smidig deg.
Låt jäsa 45 minuter under bakduk.
Dela degen på bakbord till 25 lika stor bitar (använd våg för att få alla i samma storlek), trilla bullar och lägg på papprad plåt.
Låt jäsa ytterligare 25 minuter.
Grädda bullarna i mitten av ugnen 5-7 minuter.

Hacka chokladen fint.
Sjud upp grädde och honung i en kastrull, ta av från plattan och tillsätt chokladen.
Låt chokladen smälta i grädden under omrörning, ställ svalt att stelna.

Krossa polkagriskaramellerna fint i en mortel.
Vispa grädden och vänd ner polkagriskrosset.

Skär av locket på varje bulle.

Ta bort lite av bullens innanmäte med en gaffel.

Fyll dem med chokladganache.

Mortla polkagriskaramellerna fint.

Klicka ut polkagrädde över varje semla.

Lägg på locket och pudra med florsocker.

Förvara i kyl/sval fram till servering. NJUT!


4 kommentarer:

Sara sa...

Har precis bakat de små katalanerna och så lägger du upp de här godingarna. Mums! :)
Efter maten, till kvällens kopp te får det bli en sån där katalan, ser fram emot det. :)
Tänkte lägga ut bild sen och länka till dig :)

Trevlig söndagskväll!
//Sara

Elin Eriksson sa...

Å vad roligt att du bakat katalanerna, det var verkligen goda!
Ja det är många bakvänliga högtider nu, så det gäller att ligga i;)

Hoppas det smakar super och trevlig söndag till dig med!
//Elin

bakverket sa...

Åhh, den där polkagrädden låter riktigt smaskig! Och innehållet också för den delen!

Elin Eriksson sa...

Kombinationen av semla, ganache och polka blev verkligen toppen! Bättre än jag trodde själv!