måndag 18 februari 2013

Karamelliserade Mandlar

Jag tycker om mandel, använder det gärna i båda matlagning och i bakverk. Jag tycker däremot att mandeln har fått en stämpel av att vara trist och tråkig, den borde uppskattas mer!

"Sötmandelm hör till den där skaran livsmedel som blir vad du gör den till. Den kan malas till mjöl och bli söta makroner eller mjuk marsipan. Den kan rostas med heta kryddor och toppa mexikansk eller asiatisk mat, och den kan saltas och ätas som snacks. Man kan också pressa orja ur den - mandelolja. För att bara nämna några exempel. För egentligen finns det ingen gräns för allt man kan använda mandeln till."

Utdraget hämtat från tidningen BAKA nr 1 2012


Karamelliserade mandlar:
100 g sötmandel
150 g råsocker (1,5 dl)

Grovhacka mandeln och rosta den i en torr stekpanna på medelhög värme under omrörning, cirka fem minuter.
Tillsätt socker och låt det smälta till ljusbrun färg.
Häll snabbt upp på bakplåtspapper och bred ut lite. 

Om du vill ha mindre bitar kan man krossa mandlarna när de har stelnat, tex som fyllning i en tårta eller som garnering av dina cupcakes.

Rosta mandeln i en torr stekpanna.

I med sockret och låt det smälta, helt eller bara lite lätt.

När sockret smält och fått fin färg är mandeln klar.

Vänd snabbt upp på bakplåtspapper och låt stelna. Tänk inte tanken att provsmaka innan det är svalnat helt, du kommer då att bränna både fingrar och tunga rejält. Tro mig! :)

Inga kommentarer: