söndag 23 december 2012

WhiskeyTryffel

En tryffel gjord på riktigt mörk choklad med en skvätt av whiskey/likör eller varför inte glögg. Bättre än så blir det inte efter all den goda julmaten. Mina tryfflar smaksatte jag med whiskey men det går givetvis bra att använda sin egna favorit att smaksätta med. Receptet kommer från dansukker.se

Om man inte vill rulla tryffeln till bollar man kan hälla chokladmassan i en form och skära ut kuber som man sedan rullar i kakao, där gör man som man själv vill.

Whiskeytryffel

Recept:
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
25 g smör
5 msk mörkt muscovadosocker
2-3 msk whiskey


Hacka chokladen fint.
Blanda grädde och socker i en kastrull, låt koka upp.
Tillsätt choklad, smör, whiskey och rör till en jämn massa.
Låt stå i kylen några timmar så att massan stelnar.

Rulla lagom stora bollar och vänd dem i kakao.
Jag förvarar min tryffel i kylen fram tills julafton, sen får den stå framme under julaftonskvällen :)

Använd en sked för att måtta upp bollarna.

Jag rullar alla bollar först...

Därefter vänder jag dem i kakao.

Tryfflarna är nu färdiga.

2 kommentarer:

Sara sa...

Jag hällde min smet i en spritspåse som fick svalna av och sen pudrade jag kakao över tryffeln när jag spritsat ut dem. Men smeten får inte bli för hård, då är den svår att få ut, körde den i micron ett par sek så gick det bra. :)

Elin Eriksson sa...

Jag var också inne på om jag skulle spritsa och då tänkte jag i formar. Men det blev att rulla dem ändå :)

Får passa på att önska dig en god jul Sara, och ett gott nytt år!
//Elin