onsdag 18 juli 2012

Tårtbotten, Choklad

Här kommer ett av recepten från tårtprovningen, en fluffig men ändå saftig chokladbotten. Receptet har jag hämtat ur boken Lomelinos Tårtor.

Jag bakade bottnarna i springformar á 19 cm. 
Receptet ger fyra tårtbottnar och bästa sättet att dela dem (om ni frågar mig) är att lägga dem i frysen någon timma innan.


Chokladbotten
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
50 g smör
1,5 dl filmjölk
1 dl nybryggt starkt kaffe
1 stort ägg

Ugn 175 grader C

Smöra och mjöla två formar á 15 eller 19 centimeter i diameter
Sikta de torra ingredienserna i en bunke
Smält smöret och bland sedan ner filmjölk och kaffe
Rör ner smörblandningen och ägget i de torra ingredienserna och vispa till en slät smet
Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter.

Låt bottnarna svalna 10 minuter i formen, vänd sedan upp dem båda och låt dem svalna helt på galler
Dela bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.

Smöra formen

Sikta de torra ingredienserna

En våg kan vara bra då smeten ska delas upp i två formar
Jag fick en lite kulle i mitten på båda bottnarna. Lätt att skära bort om man vill det.

Inga kommentarer: