söndag 13 maj 2012

Tårtbotten (vanilj)

Recept:
5 stora äggvitor (ca 150 g)
3/4 dl mjölk eller grädde
3 tsk vaniljextrakt
1 st vaniljstång
290 g vetemjöl
3 msk majsstärkelse
350 g strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
175 g smör, rumsvarmt


Ugn 175 grader C

Blanda grädde, äggvitor, vaniljextrakt och frön från en vaniljstång.
Blanda mjöl, majsstärkelse, bakpulver och salt i en annan skål och sikta ingredienserna tre gånger.
Häll de torra ingredienserna i en mixerskål och låt blanda i två minuter.
Tillsätt smör och äggviteblandningen växelvis under omrörning i mixerskålen (minst tre omgångar, det hela ska ta ca 2 minuter).

Häll smeten i en smord ugnsform á 26 cm eller 2 st formar á 15 cm.
Grädda i 25 till 30 minuter i ugnen, kontrollera kakan men en sticka (stickan ska vara torr) innan du tar ut den.
Låt kakan svalna minst 10 minuter innan du tar ur den ur formen.

När du delar tårtbotten:
Gör det gärna dagen efter att du bakat den, detta för att kakan ska hinna sätta sig.
Frys gärna in den tårtbottnar och dela dem när den fortfarande är något fryst.

Inga kommentarer: